Weg met de nieuwe normaal!

4 jaar geleden

Nieuwe normaal? Hij zei het al eens in discussie met Geert: “doe zelf normaal”!

Je begrijpt het vast al, ik geloof niet in de houdbaarheid van deze anderhalvemeter. Wel als tijdelijke oplossing, maar ik ben van mening dat we zo snel mogelijk terug willen, moeten (en gaan) naar de oude normaal. Anders komen we spoorlijn te kort, is de oprit te klein (voor de 1,5m afstand auto), wordt een drankje op terras onbetaalbaar, als er überhaupt nog consumenten zijn die het zich kunnen veroorloven.

Als eerste moeten we de zorg ontlasten, en de kwetsbaren beschermen, maar wanneer de economie tot stilstand komt en blijft, zijn er zo meteen geen middelen om de enorme kosten waarmee dit gepaard gaat te betalen. Dus de economie moet gaan draaien. Er moet een plan komen, en dat plan moet ons duidelijk gemaakt worden. We moeten allemaal verlangen naar die zee (Antoine de Saint-Exupéry), zodat we allen bereid en gedreven zijn mee te werken aan de oplossing, niet gebaseerd op angst zoals nu gebeurd is. Er is nog veel onduidelijk over het virus, maar met het volledig varen op de medisch specialisten zitten we onder de trap terwijl het huis in elkaar stort. Let wel, ik trek de kwaliteiten en adviezen van de specialisten niet in twijfel, maar wanneer we specialisten de vrije hand geven dan moeten we ook stoppen met een wijntje, patat, suiker, noem maar op.

De huidige aanpak van de intelligente lockdown heeft in pak hem beet 6 weken tijd gezorgd voor het oplopen van het begrotingsoverschot is omgeslagen in een gepland begrotingstekort van 11,8%, waarbij er nu een percentage van een kleine 4% van de bevolking het virus inmiddels gehad heeft. Om de gewenste groepsimmuniteit van 60% te realiseren zijn er dus nog een paar (?) van zulke periodes nodig voor er een vaccin is. En telkens zal een nieuwe opleving komen wanneer het virus door een drager vanuit een ander land binnen komt. Dat is financieel en sociaal ondragelijk. We zullen dus een andere tactiek moeten toepassen.

Opties:

  1. We weten wat de kwetsbare groepen zijn. Deze moeten beschermd worden. Die zit met name in de leeftijdscategorie boven de 60 jaar, wat 1 op de 5 Nederlanders is overigens. De andere groep welke voornamelijk met lichte tot milde klachten door deze griep komt moet dus zsm collectief immuniteit op bouwen. Is dit realiseerbaar?
  2. We moeten dragers van het virus isoleren, en zorgen dat de kans op overdragen geminimaliseerd wordt. Dit kan in combinatie met veel testen en een app, zodat een besmetting snel geïsoleerd kan worden. Hiermee wordt geen (of slechts heel langzaam) groepsimmuniteit opgebouwd, maar blijft het onder controle. Is dit realiseerbaar?

Optie 1 blijft lastig. Het gaat slachtoffers geven in de kwetsbare groepen, en die zitten niet alleen in de leeftijd boven de 65….. Los van de discussie dat het besef moet terugkomen dat het leven niet oneindig rekbaar is, hebben we allemaal ouders, kinderen, vrienden of bekenden in de kwetsbare groep. En wanneer het dichtbij komt wordt het toch een lastiger keuze.
Optie 2 dan. Tsja…. De beste oplossing dus! Het was al bekend, maar ook nu is al weer gebleken dat overheid en ICT-projecten geen succesvolle combinatie zijn. Een hackathon zonder dat de kaders en specificaties bekend zijn. Het vervolgens nog als succesvol beschrijven van het evenement belooft niet veel goeds. Zo loopt het snel weer uit in een bodemloze (financiële) put. Dit terwijl het een relatief simpele toepassing is.

Toch moet het die kant op. Ik stel voor dat het team van bouwers dit op basis van no-pay doen; zodat de financiële prikkel hier weggenomen wordt. Hoogstens een geringe basis-vergoeding maar wel de eeuwige roem. Die brengt later voldoende in het laatje.

En dan de gedragenheid van de app, want er moet 60% van de bevolking aan mee werken…. Daarvoor moeten er dus voldoende mensen verlangen naar de zee…. Maar wanneer het verhaal verteld wordt, de financiële (on)houdbaarheid van het huidige beleid, het voordeel wat ieder er mee haalt duidelijk is, dan lijkt me dit geen probleem! Halen we 60%? De jongsten in de samenleving zonder mobiel blijken uit onderzoek geen besmettingsbron te zijn dus dat is al een meevaller. En verder ga er dan voor het gemak van uit dat het deel van de samenleving die bewust zijn telefoon uit zet om niet getraceerd te kunnen worden tijdens de (illegale) werkzaamheden toch onder de 20% blijft.

Dus kom op met die app! We willen hem en gaan terug naar de (bijna) oude normaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *